Waarom infrarood verwarming

Hulp nodig?

Heeft u vragen over een product, staat het product waar u naar op zoek bent niet op onze website of wilt u een offerte op maat? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer:

+31(0)24 645 58 88U bevindt zich hier Home - Ruimteverwarming - Infrarood stralingspanelen - Waarom infrarood verwarming

Waarom infrarood verwarming

Infraroodstraling in het algemeen

Allereerst infraroodstraling is volkomen veilig, niet gevaarlijk en zorgt voor een aangename warmte. In sommige gevallen wordt deze warmte zelfs gebruikt voor medische doeleinden. 

De infrarood stralingspanelen zijn lange golf stralingspanelen ook wel donkerstralers genoemd. In tegenstelling met korte golf infraroodstralers die een oranje-geel licht afgeven. Aangezien stralingspanelen doorgaans binnen worden toegepast, is het meestal niet gewenst dat ze licht afgeven. Onze stralingspanelen worden toegepast in huis, gebouwen, restaurants, sportcentra, zwembaden, etc..

Hoe werkt infraroodverwarming met onze infrarood stralingspanelen?

De stralingspanelen worden doorgaans aan het plafond of wand gehangen. Let op dat niet elk type op de wand kan worden toegepast. De infrarood straling, warmt niet de lucht op maar straalt alle materie, mens en/of dier aan, die zich binnen het bereik van de straling begeven. Alle aangestraalde materie, zoals wanden, vloeren, plafonds, meubels, etc. warmen hierdoor op en staan op hun beurt weer warmte af aan de omgevingslucht. Dit gebeurt met name door convectie en een klein deel door straling.

Indirect lucht verwarmen

Met stralingspanelen wordt de lucht dus indirect verwarmd. Dit in tegenstelling tot conventionele verwarming met radiatoren/convectoren die direct de lucht verwarmen. Voor mensen die zich in het stralingsgebied bevinden kan het aanvoelen alsof het aangenaam warm is in de ruimte, terwijl de luchttemperatuur nog relatief koel is. Door dit verschijnsel kan men het toch behaaglijk hebben in een relatief koele ruimte. Indien het een binnenruimte betreft zal op een gegeven moment de direct aangestraalde materie, indirect de lucht opwarmen en zal er een gelijkmatige ruimtetemperatuur ontstaan.

Enon infrarood verwarming

Stralingspanelen in de badkamer

In een badkamer heeft men het eerder koud dan in een "normale" verblijfsruimte. Dit kan komen door een lagere ruimtetemperatuur of doordat men minder of geen kleding aan heeft. Ook zit men vaak stil (in bad, op het toilet), of staat men stil voor de wastafel. Ook als men nog nat is, bijv. na het douchen, is de gevoelstemperatuur een stuk lager dan de werkelijke temperatuur. Dit is ook zo als men in bad zit. Het badwater is warm, echter de luchttemperatuur boven het bad kan goed 20-25°C lager zijn. Door nu een stralingspaneel boven het bad te hangen wordt de persoon direct door de infraroodstraling verwarmd en ervaart een aangename temperatuur, ondanks dat de luchttemperatuur nog steeds hetzelfde (koel) is.
Onze stralingspanelen zijn IP44 en mogen in zone 2 en 3 worden toegepast (zie afbeelding). 

Enon zone-indeling badkamer 

Stralingspanelen op kantoor of werkruimte

In een kantoor of werkruimte waar cv-verwarming is, kan het geheel of plaatselijk koud zijn. Dit kan komen doordat men op de tocht zit, of men heeft last van koude-straling van ramen of muren. Of de ruimte kan gewoonweg niet op de gewenste temperatuur worden gehouden. Dan is de toepassing van stralingspanelen een uitkomst. De panelen kunnen aan het plafond worden gehangen of indien men een systeemplafond heeft, geheel in het plafond worden geïntegreerd. Meestal is het beste om de panelen recht boven de werkplek te hangen. Meestal worden in kantoor en werkruimtes onze laag temperatuur stralingspanelen toegepast.

Enon laag temperatuurpaneel in systeemplafond

 

Stralingspanelen in een openbare ruimte

In een openbare ruimte wordt er vaak verwarmt met luchtverwarming via een centraal verwarmingssysteem of met radiatoren. Dit is in sommige gevallen niet toereikend, aangezien het lastig is grote ruimtes overal even warm te krijgen. Bijverwarming met cv- , gas gestookte of elektrische ventilatorkachels zorgt voor veel geluid en luchtwervelingen. Indien dit niet wenselijk is en men toch dient (bij) te verwarmen, kan men gebruik maken van bijv. hoog temperatuur stralingspanelen. Hiermee kan men de ruimte, plaatselijk of geheel bijverwarmen, zelfs indien de ruimte hoog is.

Enon hoog temperatuur stralingspanelen

Stralingspanelen bij een receptiebalie

Receptiebalies zitten vaak bij een in-uitgang waar vaak (koude) buitenlucht binnestroomt zodra de deur open gaat. Dit heeft tot gevolg dat met name in de wintermaanden receptiepersoneel bibberend achter hun receptiebalie zitten. Met infrarood stralingspanelen kan men de receptiemedewerkers verwarmen. Men kan de stralingspanelen onder de balie monteren of aan de muur of plafond hangen. Ook is gebruik van verwarmingsmatten » een snelle en goedkope oplossing.

Enon laag temperatuur stralingspaneel

Temperatuurregeling bij gebruik van stralingspanelen

Men kan de stralingspanelen zonder of met temperatuurregeling gebruiken. De temperatuur van de ruimte kan met een (draadloze) ruimtethermostaat worden geregeld. Aangezien het stralingswarmte betreft duurt het dan even voordat de lucht in de ruimte is opgewarmd. Doorgaans kan een lagere luchttemperatuur op de thermostaat worden ingesteld. Wat ook vaak gedaan wordt is het vermogen van het stralingspaneel reduceren met bijv. een dimmer. Bij grotere installaties wordt ook een solid state regeling toegepast. U kunt voor advies onze specialisten bellen (024-6455888). Zie ook productgroep Thermostaten ».

Heeft u een vraag over infraroodverwarming? Neem gerust contact met ons op ›Geen producten gevonden in deze categorie.